Hoe zie jij jezelf later? Heb je alles goed geregeld voor je oude dag? Of zie je het dan wel. Pensioen is voor iedereen anders. Uiteindelijk krijgen we er allemaal mee te maken. Vroeg of laat. Pensioenplusser publiceert een serie pensioenportretten. Een serie verhalen van een 7-tal Nederlanders in 7 verschillende levensfases (20-plusser, 30-plusser, … en 80-plusser). Elk portret geeft een uniek en eerlijk beeld van hoe de verteller nadenkt over later en het pensioen. Hieronder tref je het eerste pensioenportret aan. Een kersverse vroeg gepensioneerde 60-plusser doet haar verhaal.

Pensioenportret van Josephine

Hallo, ik ben Josephine. Graag maak ik je deelgenoot van mijn pensioenportret. Vandaag (16 juli 2018) ben ik 60 jaar geworden en is eigenlijk ook formeel bekend geworden dat ik niet meer hoef te werken. Dit vier ik met mijn partner, dochter en schoonzoon door een potje pitch & putt te spelen in Papendal.

Eerste werkgever

Ik ben in 1980 als 21-jarige mijn carrière als secretaresse aangevangen bij een werkgever in Rotterdam. Ik mocht toen nog niet deelnemen aan de pensioenregeling van mijn eerste werkgever. Dat kon namelijk pas vanaf mijn 25-jarige leeftijd.

Tweede (en laatste) werkgever

Na een jaar veranderde ik van werkgever. Ook bij deze tweede werkgever (RVS Verzekeringen te Rotterdam, in 1995 overgenomen door Nationale Nederlanden) gold een toetredingsleeftijd van 25 jaar voor de pensioenregeling. Ik ben bij deze werkgever blijven werken tot heden.

NN toren rotterdam | pensoenplusser.nl
Vandaag heeft mijn werkgever mij formeel medegedeeld dat ik boventallig ben geworden vanwege reorganisatie. Vanaf heden hoef ik niet meer naar kantoor te gaan. Ik vertrek op basis van een sociaal plan, bestaande uit salarisdoorbetaling tot 1 februari volgend jaar en een gouden handdruk. Bij deze werkgever heb ik per 1 februari aanstaande bijna 38 jaar gewerkt.

Spaarplan

Of ik gespaard heb? Wel nu, mijn spaarplan heeft er als volgt uitgezien.

Ten eerste heb ik bij mijn laatste werkgever bijna 36 jaar pensioen opgebouwd, dat vanaf 65 jaar wordt uitgekeerd. Het gaat hier om een eindloonregeling, wat vandaag de dag beschouwd wordt als een "dikke" pensioenregeling.

Verder heb ik in de periode 1985 tot 1995 ieder jaar de Spaarplan | pensioenplusser.nlmaximale fiscaal aftrekbare lijfrentestorting gespaard via een lijfrenteverzekering (op garantiebasis). Dit deed ik eigenlijk meer om toentertijd mijn inkomstenbelasting te drukken. Ik hoefde toen bij de belastingaangifte voor de lijfrentestortingen geen pensioentekort aan te tonen, zoals dat tegenwoordig vereist is. De toegestane hoogte van de lijfrentepremiestorting was hoog ten opzichte van heden (een jaarbedrag van circa € 9.000, voor ouderen meer). Deze lijfrenteverzekeringen zijn voorzien van een garantierendement van 7% per jaar tot de einddatum (mijn 65 jaar).

Ik deed ook via mijn werkgever mee aan de fiscaal aantrekkelijke levensloopregeling (sparen voor verlof). Hierbij spaarde ik jaarlijks het maximale toegestane bedrag van 12% van het bruto salaris.

Gelukkig doe ik ook mee aan de nieuwe regeling, die net voor de bekendmaking van mijn boventalligheid is geïntroduceerd. Door deze nieuwe regeling wordt de WW-uitkering van UWV vanuit de werkgever (via een private WW-stichting) aangevuld tot de maximale uitkeringsduur van 38 maanden.

Omdat bij mijn werkgever al lange tijd een proces van reorganisatie gaande is, heb ik voor alle zekerheid in 2015 bij Aegon een woonlastenverzekering gesloten (als extra inkomensvangnet). Tegen een jaarpremie van circa € 1.000, waarvan de helft fiscaal aftrekbaar. Deze verzekering keert een netto bedrag van € 1.000 per maand uit, indien en zolang je werkloos en/of arbeidsongeschikt bent. De uitkeringsduur is maximaal 30 maanden. Achteraf ben ik verheugd deze thans niet meer te sluiten verzekering aan te gaan (een gouden beslissing).

Tenslotte heb ik nog per 1 februari volgend jaar het netto bedrag van de gouden handdruk op mijn rekening.

Eerder stoppen met werken

Balans opmaken | pensioenplusser.nl

Nu ik boventallig ben geworden, heb ik met behulp van Pensioenplusser de balans opgemaakt.

Tot 1 februari volgend jaar heb ik betaald verlof. Daarna ontvang ik ruim drie jaar een WW-uitkering (uitgaande van de fictie dat ik als 60-plusser geen werk meer weet te bemachtigen). Deze WW-uitkering wordt aangevuld tot mijn salarisniveau vanuit mijn saldo van levensloopregeling. Het saldo op mijn levensloopregeling is ook toereikend om de restant 16 maanden tot 65 jaar te overbruggen. En dan hou ik op mijn saldo van levensloopregeling nog wat over. In de periode van 60 tot 65 jaar heb ik dus niet meer de financiële noodzaak om te moeten werken.

Eerder met pensioen | pensioenplusser.nl

Pensioentekort

De lijfrenteverzekering was eigenlijk bedoeld om een eerder stoppen met werken mogelijk te maken. Maar ik hoef de lijfrenteverzekering in de periode van 60 tot 65 jaar niet aan te spreken. Door de "dikke" pensioenregeling en de tussentijdse pensioenindexaties heb ik ondanks de vroegtijdige uitdiensttreding een alleszins redelijk pensioen opgebouwd.

Het opgebouwd pensioen komt namelijk uit Vette pech | pensioenplusser.nlop circa 60% van het laatste salaris, daar waar 70% op 65 jaar normaal is. Ik kom dus 10% tekort.

Blij verrast | pensioenplusser.nlDaar staat echter tegenover dat door het hoge gegarandeerde rendement op de lijfrenteverzekering, de lijfrente-uitkeringen hoger uitvallen dan verwacht. De pensioen- en lijfrente-uitkeringen gezamenlijk komen ver boven mijn laatste bruto salarisniveau uit.

 

Tenslotte

Ik heb dus geen pensioentekort, maar een pensioenoverschot. Ook heb ik op mijn bankrekening (straks) een aardig bedrag beschikbaar (restant van de levensloopregeling, de uitkeringen van de woonlastenverzekering en de uitkering van de gouden handdruk).

Wereldreis | pensioenplusser.nlGeluk | pensioenplusser.nlEen lang gekoesterde droom, een wereldreis, is dus dichterbij dan ooit.

Gelukkig heb ik de gunstige fiscale mogelijkheden, die er vroeger waren, optimaal benut.

 

Ik kan nu een fijn pensioenleven uit gaan stippelen, ik begin het Zwitserleven gevoel te krijgen.

Het Zwitserleven gevoel | pensioenplusser.nl

Groet,
Josephine
XOXO

 

 

Het pensioenportret van Josephine is ook op Facebook te lezen. Wil je Josephine een vraag stellen over haar pensioenportret? Dat kan hieronder..

Dit is het eerste door Pensioenplusser gepubliceerde pensioenportret. In vervolg hierop zal op deze blogsite (binnenkort) nog een 6-tal pensioenportretten verschijnen.

Op- en aanmerkingen op dit artikel zijn welkom, gebruik hiervoor het contactformulier.

 

 

4 gedachten over “Pensioenportret van een kersverse vroeg gepensioneerde 60-plusser

  1. Dag Josephine, een interessant succes-story. Ik hoop dat ik (als thans 30-jarige) over 30 jaar ook een financieel onbekommerd leven kan hebben. Maar ik denk dat je in je leven niet alleen maar successen hebt meegemaakt. Ongetwijfeld zal je ook (financiële) misstappen hebben begaan, naar ik aanneem. Wat zijn die misstappen? Kun je ons (lezers/volgers van Pensioenplusser) daar ook deelgenoot van maken? Want als medior-persoon kan ik van jou goede en minder goede vroegere financiële handelingen/beslissingen alleen maar leren. Alvast bedankt. Yoeka.

  2. Dag Josephine,
    Je komt straks in de WW en dan heb je een sollicitatieplicht. Groot kans dat je een werk weet te vinden, want we zitten thans in een tijd van veel vraag naar werknemers. Wat als je straks een werk moet aanvaarden van het UWV? Dan heb je nog steeds niet je vervroegde stoppen met werken. Van echte vervroegde pensionering is pas sprake als je niet meer afhankelijk bent van de WW uitkering en een garantie pensioeninkomen hebt. Hoe zie jij dat?
    Groet, Gisla.

  3. Hallo Josephine, een mooi pensioenportret om te lezen. Je hebt een uitgebreid spaarplan gehad, dat deels door jou zelf is opgezet en deels door anderen (lees: is door werkgever voor jou verzorgd). Het eerste is een eigen initiatief van jou en het tweede is een geluksfactor. Ook heb je het geluk dat je hebt mogen sparen in een periode met ruime fiscale faciliteiten, welke vandaag de dag niet meer mogelijk zijn. Ik ben een alleenstaande vrouw in de leeftijd van 37 en heb denk ik tot nu toe behoorlijk weinig gespaard voor de oude dag. Graag wil ik ook zoals jij eerder stoppen met werken op 60 jaar. Maar ik vraag mij af of dit met alle bezuinigingen van de overheid en de steeds maar hoger wordende AOW-leeftijd een haalbaar doel is. Het lijkt erop alsof sparen voor de oude dag voor de huidige generatie moeilijker is dan voor de generatie hiervoor (baby-boemers). Hoe denk jij hierover en welke tips heb je voor mij? Groet, Katja.

Een reactie plaatsen

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Wim
(60-plusser). Ik heb altijd gewerkt binnen de financiële branche en ben eind 2017 vervroegd met pensioen gegaan. Ik heb in mijn loopbaan veel meegemaakt en wil mijn goede en slechte ervaringen graag met jullie delen. Ik ben geen professionele schrijver, maar een senior die veel van zijn vak houdt en daar graag over schrijft. Ik nodig je uit mijn artikelen te lezen, leer van mijn fouten en doe er je voordeel mee.
 
Ik richt mij op de niet-vermogende particulier of ondernemer (IB-er of ZZP-er), die binnen de huidige complexe wereld van financiële aangelegenheden, pensioenzaken en zzp-ondernemerschap een “praatmaat” goed kan gebruiken. Ik bied je – als mijn zeer gewaardeerde volger – graag kosteloos hulp en/of begeleiding in dingen waar je zelfstandig niet uitkomt.
 
Een berichtje achterlaten mag natuurlijk altijd en mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan mag je uiteraard contact met mij opnemen via het contactformulier.

PensioenPlusser Social Media

Like ons op Facebook

NIEUWSBRIEF

NIEUW

ARCHIEF

Archief

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.