Tijdens de laatste economische crisis (2008-2015) zijn veel werknemers ontslagen en min of meer gedwongen verder moeten gaan als startende ZZP 'er. Verder zijn er ook veel schoolverlaters die tijdens en na de crisis geen vast werk wisten te vinden en daardoor ook op (een bepaalde vorm van) ZZP - ondernemerschap waren aangewezen. Deze groep van startende ZZP 'ers (vaak met minder sterke onderhandelingspositie) kampt met veel onwetendheden. ZZP - ondernemerschap biedt voordelen, maar weet de startende ZZP 'er deze voordelen optimaal te benutten en deze zich financieel volledig eigen te maken? In dit artikel geef ik de (startende) ZZP 'er enkele tips.

Vooraf

ZZP is een onderwerp waarover zeer veel gepubliceerd kan worden. Dit artikel dient beschouwd te worden als een eerste uiteenzetting. Enkele onderdelen zullen in andere nog te publiceren artikelen diepgaandere aandacht krijgen.

Verschillende termen: ZZP, Freelance en Flexwerk

In de volksmond kom je vaak de termen ZZP 'er, Freelancer en Flexwerker tegen. Deze termen worden te pas en te onpas door elkaar gehanteerd. Wat is het verschil hiertussen?

Een Flexwerker stelt zich bij één of meerdere uitzendorganisaties beschikbaar voor de uitvoering van opdrachten in zijn/haar expertise. Kenmerkend hierbij is dat de Flexwerker niet verantwoordelijk is voor het zoeken naar opdrachten, deze verantwoordelijkheid ligt bij de uitzendorganisatie. De Flexwerker is voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd of voor de duur van een project op basis van een arbeidsovereenkomst in loondienst verbonden aan de uitzendorganisatie. De uitzendorganisatie plaatst de Flexwerker bij één of meerdere van haar opdrachtgevers voor de uitvoering van (project)werkzaamheden.

Een ZZP 'er of Freelancer voert op basis van een commerciële overeenkomst werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers. Hij of zij werkt in opdracht, zonder dat er sprake is van een loondienstbetrekking. Hij of zij is dus geen werknemer, maar ondernemer.

De term ZZP 'er wordt met name gebruikt in de bouw en de zakelijke dienstverlening. De term Freelancer wordt daarentegen meestal gebruikt in de journalistiek en communicatie of de vormgeving. Het gaat hierbij om precies dezelfde vorm van ondernemerschap.

Rechtsvorm

De termen ZZP 'er en Freelancer komen dus op hetzelfde neer. ZZP 'er en Freelancer zijn geen wettelijke rechtsvormen maar meestal wordt gewerkt als eenmanszaak, oftewel als IB-ondernemer. De netto opbrengsten (dus na aftrek van kosten) uit de verrichte werkzaamheden van de IB-ondernemer vallen onder de inkomstenbelasting (IB).

De ZZP 'er of Freelancer opereert soms ook vanuit een eigen besloten vennootschap (BV). Hij of zij is dan eigenaar van de BV en tevens als enig werknemer (in de functie van directeur) in loondienst van de BV. In dit geval is dan sprake van directeur-grootaandeelhouder (DGA).

Verder komt er in de praktijk naast de IB-ondernemer en de DGA ook nog een hybride vorm voor. In geval van de hybride vorm sluit de professional (lees: ZZP 'er) zich aan bij een extern payrollbedrijf. Dit payrollbedrijf vervult dan voor de professional diverse rollen, te weten: werkgever, boekhouder, personeelsadministrateur en backofficecoördinator. De professional is dan juridisch werknemer bij het payrollbedrijf en verzekerd bij het UWV voor de werknemersverzekeringen WW en WIA, maar fungeert in de praktijk als ondernemer. Het payrollbedrijf is in tegenstelling tot een uitzendorganisatie niet verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten; deze verantwoordelijkheid ligt bij de professional.

Een ander alternatief is dat de professional overgaat tot het inrichten van een gepersonaliseerde payrollvehicle bij een daartoe gespecialiseerde partij. Deze payrollvehicle gaat dan een inleenovereenkomst aan met het recruitment-/detacheringsbureau (prefered supplier). De persoonlijke payrollvehicle kan dan volledig ingericht worden naar de persoonlijke voorkeuren van de professional.

Tenslotte komt er ook combinaties van bovenvermelde vormen voor.

Ontwikkeling

De Nederlandse wet- en regelgeving brengt met zich mee dat de kosten en risico’s tussen flexibele en vaste arbeidsrelaties verschillen. Na de laatste economische crisis zijn deze verschillen de prikkel voor veel werkgevers en opdrachtgevers om vaker voor flexibele arbeidsrelaties te kiezen. Hiermee kunnen zij namelijk hun kosten en risico’s beperken. Deze ontwikkeling pakt veelal nadelig uit voor ZZP 'ers met een minder sterke onderhandelingspositie. Het onderwerp ZZP haalt de laatste tijd dan ook vaak het nieuws. Kabinet Rutte-III heeft de ambitie de verschillen tussen flex en vast te verkleinen. De laatste tijd - met het aantrekken van de economie - is de werkgever wat sneller geneigd over te gaan tot het aantrekken van een vaste werknemer.

Cijfers

Aan een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn de volgende cijfers ontleend.

Onderzoek CBS over startende ZZP 'er | pensioenplusser.nl

De conclusie is: de groep startende ZZP 'ers krimpt en verjongt.

Tips

Stel je bent een werkzoekende (met een minder sterke onderhandelingspositie) en je wilt graag een normale vaste loondienstbetrekking bij een werkgever, dus één eindopdrachtgever en één permanente werklocatie. De praktijk wijst uit dat je hier niet snel in zal slagen. Werkgevers zijn immers niet meer zo happig om werknemers in vaste loondienst te nemen. Vaak wil de werkgever voor de vacante plek een flexwerker aantrekken. Het kan zijn dat de werkgever de flexwerker na een tijdje een vaste baan aanbiedt.

De werkgever in kwestie heeft naar alle waarschijnlijkheid de werving en selectie uitbesteed aan een uitzendbureau (bijvoorbeeld Randstad) of een – binnen een bepaalde sector gespecialiseerd – recruitmentbureau (bijvoorbeeld Brunel). Het kan zijn dat de vacature bij beide soort organisaties is geplaatst.

 

Tip 1

Werken via een uitzendbureau is uit oogpunt van de professional de duurste manier van werken. Deze vorm van opereren is weliswaar makkelijk, maar je hebt als professional geen tot weinig mogelijkheid van inbreng van eigen wensen. Bovendien blijft er uit de door jou gegenereerde opbrengsten een behoorlijk smak geld bij het uitzendbureau achter.

 

Tip 2

Het kan zijn dat het recruitmentbureau ook als detacheringsbureau fungeert. Werken via een detacheringsbureau is iets voordeliger dan het uitzendbureau. Je hebt hier wat meer mogelijkheid van inbreng van eigen wensen.

 

Tip 3

Het kan zijn dat het recruitmentbureau je in de gelegenheid stelt om je “eigen” detacheringsbureau in te schakelen. Dan is het zaak om goed de verschillende aanbieders op het gebied van detachering met elkaar te vergelijken. Op internet is uitleg te vinden hoe je dan te werk dient te gaan: Google op “vergelijking payrollbedrijven”. Ook zijn er vrijwilligers te vinden (Pensioenplusser.nl is er daar één van) die bereid zijn je in deze kwestie kosteloos te helpen of te begeleiden.

 

Tip 4

Het kan zijn dat het detacheringsbureau je ook de mogelijkheid biedt om volgens de ZZP-constructie (oftewel Freelance-constructie) te werken in plaats van de detacheringsconstructie. In dat geval is het noodzakelijk te weten hoe je je ZZP - onderneming inricht. De combinatie van IB-ondernemer en detachering via gepersonaliseerde payrollvehicle biedt je de mogelijkheid de hoogst mogelijke netto waarde uit de door jou gegenereerde bruto opbrengsten te realiseren.

Tenslotte

Binnenkort verschijnt op Pensioenplusser onder andere de volgende artikelen als vervolg op dit artikel:

 • Payrollbedrijf: wat zijn de zichtbare en verborgen kostenopslagen.
 • Hoe zet ik mijn gepersonaliseerde payrollvehicle op en hoe richt ik deze zo financieel gunstig mogelijk in.
 • Hoe verklein ik als ZZP 'er het risico van "geen werk, geen inkomsten".

Volgers van Pensioenplusser ontvangen hiervan te zijner tijd automatisch een bericht. Als je echter eerder informatie hierover wil ontvangen, stuur mij dan via het contactformulier een bericht. Ik bied immers mijn gewaardeerde lezers - onder bepaalde voorwaarden - graag kosteloos hulp en begeleiding aan.

Heb je vragen of opmerkingen van algemene aard naar aanleiding van dit artikel, laat dan hieronder een reactie achter.

 

1 gedachte over “Startende ZZP ‘er: hoe benut ik alle financiële voordelen? Enkele tips..

 1. Beste Pensioenplusser,

  Dit artikel is een eye-opener voor mij. Ik laat mij steeds verlonen via een Brunel-achtige partij. Ik ben dan inderdaad in dienst van deze partij (payrollbedrijf) gedurende de looptijd van mijn project. Het project heb ik overigens zelf gevonden. Ik ontvang dan van het payrollbedrijf een salaris, inclusief vakantietoeslag, en reiskostenvergoeding. Verder heb ik recht op 25 vakantiedagen en er wordt een gering premiebedrag aan een pensioenuitvoerder afgedragen vanwege verplichte aansluiting. Maar hoeveel het payrollbedrijf factureert aan de opdrachtgever, is voor mij een raadsel. Daar wordt geheimzinnig over gedaan. Hoeveel het payrollbedrijf aan mij verdient weet ik dus niet. Ik wil graag weten of ik op deze wijze goed bezig ben en ook wil ik weten of ik niet te veel geld voor een ander aan het verdienen ben.

  Graag wil ik je per e-mail mijn situatie concreter voorleggen om met je hierover nader van gedachten te wisselen. Hopelijk kan ik dan een en ander anders of voor mij profijtelijker regelen en wat meer openheid krijg. Alvast bedankt

  Met vriendelijke groet,
  Patricia Berggraaf

Een reactie plaatsen

Welkom op mijn blog. Mijn naam is Wim
(60-plusser). Ik heb altijd gewerkt binnen de financiële branche en ben eind 2017 vervroegd met pensioen gegaan. Ik heb in mijn loopbaan veel meegemaakt en wil mijn goede en slechte ervaringen graag met jullie delen. Ik ben geen professionele schrijver, maar een senior die veel van zijn vak houdt en daar graag over schrijft. Ik nodig je uit mijn artikelen te lezen, leer van mijn fouten en doe er je voordeel mee.
 
Ik richt mij op de niet-vermogende particulier of ondernemer (IB-er of ZZP-er), die binnen de huidige complexe wereld van financiële aangelegenheden, pensioenzaken en zzp-ondernemerschap een “praatmaat” goed kan gebruiken. Ik bied je – als mijn zeer gewaardeerde volger – graag kosteloos hulp en/of begeleiding in dingen waar je zelfstandig niet uitkomt.
 
Een berichtje achterlaten mag natuurlijk altijd en mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan mag je uiteraard contact met mij opnemen via het contactformulier.

PensioenPlusser Social Media

Like ons op Facebook

NIEUWSBRIEF

NIEUW

ARCHIEF

Archief

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.